Gedreven door idealisme...

 

Vlaanderens eerste (niet door studenten opgerichte) vrije radio ging op zondag 23 december 1979 van start met zijn eerste illegale uitzendingen voor de regio Kortrijk-Moeskroen vanuit Herseaux. Dank zij de belangloze en ongebreidelde inzet van velen (door de jaren heen werkten meer dan 300 mensen voor het station) was Gemini na korte tijd niet meer weg te denken in Zuid-West-Vlaanderen. Gemini, of de Gemeenschappelijke En Muzikaal Informatief Neutrale Instelling, staat voor "tweeling". Als astrologisch teken duidt het op "communicatie", wat dus niet uit de lucht gegrepen is! De initiatiefnemers opteerden aanvankelijk voor een combinatie van Nederlands- en Franstalige programma's (even waren er ook Engelstalige en Italiaanse programma's), vandaar dat ze hun project "tweeling" doopten.

In maart 1980 stapte men op naar Dottignies om van daaruit de luisteraars uit Groot-Kortrijk nog beter te bereiken. Sinds 1 juli van dat jaar bracht men 19 uur programma's per dag, maar de Waalse regionale politiek vond dat de vele Nederlandstalige uitzendingen 'er teveel aan waren'. Na een hele reeks "wegomleidingen" en een voorbereidend onderzoek werden op 9 oktober 1980 de zendinstallatie en studio op Waalse bodem in beslag genomen door de Gerechtelijke Politie van Moeskroen.

Vanuit een noodstudio te Kortrijk hervatte men reeds 's anderendaags de uitzendingen om vanaf 7 november 1980 beschutting te zoeken in... Moeskroen. Dit keer wel in samenspraak met de lokale politici. Toen een maand later de vrije radio-omroep één jaar jong werd, kwam er een drastische uitbreiding van het aantal zenduren. De brug werd geslagen naar de 24 op 24 uur service en dit zeven dagen per week.

Er kwam grote belangstelling vanuit onder anderen Nederland, wat resulteerde in verschillende simultane uitzendingen met de Hilversumse publieke zenders. De Nederlandse televisie zond op 1 april 1981 trouwens een documentaire uit over Gemini. Op zondagmorgen 5 juli 1981 vond er een link plaats met de NOS (Hilversum 1). Een beloftevolle maandag was zeker deze van 20 juni 1983. Tussen 20 en 21 uur kreeg Gemini van de Veronica Omroep Organisatie de kans om een volledig uur programma te verzorgen bij "De Grote Verwarring" via de antennes van Hilversum 2. Vanuit alle hoeken ontving men positieve reacties. De zender gebruikte immers ook een AM-golflengte en was daardoor in half Europa te beluisteren.

Op 4 februari 1982, twee maand na de tweede verjaardag, nam de RTBF de frequentie 100.4 in gebruik waardoor Gemini (100.3) genoodzaakt was een "verhuizing" door te voeren. Op 17 april bleek de kust vrij en startten de uitzendingen vanuit de Hallen van Kortrijk (het huidige Kortrijk Xpo) via de nieuwe frequentie 103.6 MHz. Gemini werd dé stadsradio voor de Kortrijkse regio. Met deze verhuizing voerde de radiotweeling enkele dagen later de Franstalige service af.

Met veel dynamisme organiseerden de 'Geministen' op zondag 19 december 1982 een reuze showhappening. In "De Hallen van Kortrijk" kwamen bijna 3.000 sympathisanten en een 30-tal vedetten uit binnen- en buitenland opdagen voor tal van attracties.

Radio Gemini, met als arendsnest dezelfde Hallen te Kortrijk, had er inmiddels een erg goed gelegen strategische lokatie weten te vinden. Hierdoor kwam de lokale radio ten volle tot zijn recht. Men ging er terecht prat op één van de witte raven te zijn die onafhankelijk bleven werken. Het station bleef inderdaad strikt neutraal en versterkte nog de band met tal van socio-culturele organisaties.

Eind jaren 80 trad Radio Gemini toe tot de keten "5-sterrenradio", begin jaren 90 tot Dansradio Vlaanderen en later tot TopRadio.

Hierdoor kwam een einde aan dé stadsradio voor Kortrijk...